Att studera tillsammans med klasskamrater på en folkhögskola är en fantastiskt givande upplevelse. Men för alla passar det inte att åka till skolan varje dag, och då kan studier på distans vara ett bättre alternativ.

Många folkhögskolor erbjuder kurser på distans. Vanligtvis är det specifika kurser som är väl anpassade för att vara lämpade att studera på distans istället för i ett klassrum. Det är kurser där du kan göra mycket arbete själv och inte är lika beroende av en lärare eller andra elever. Några exempel på högskolor som erbjuder vissa kurser som distansundervisning är Katrinebergs folkhögskola och Ölands folkhögskola. Vissa utbildningar är helt och hållet på distans medans vissa kräver att du kommer till skolan för att till exempel göra ett slutprov.

 

Att tänka på när man studerar på folkhögskola på distans

För det första är det viktigt att man ser till att ta sitt ansvar. Det är lättare sagt än gjort att sätta sig och studera om man inte måste. Man skjuter ofta på saker in i sista sekund vilket inte är optimalt.

Vissa klasser har specifika tider där ni möts på nätet och studerar tillsammans. Men de flesta kurserna kräver endast att du skickar in uppgifter och gör prov vissa tider. Hur du sedan studerar är upp till dig. Ett tips är att ändå ha fasta studietider. Vet du att du behöver plugga till exempel fyra timmar om dagen, avsätt då fyra timmar på morgonen eller eftermiddagen när det passar dig bäst.

 

En inspirerande och rogivande plats att studera på

Det är viktigt att ha en bra plats att studera på. Det är enklast att studera hemma för då slipper man ta sig iväg. Men det passar inte för alla. Kanske finns det barn i hemmet eller andra distraktioner. Ett bibliotek kan vara en bra plats för att studera på distans. De har oftast relativt sköna stolar, internet och är lugna och tysta. Känner du någon annan som studerar kanske ni kan mötas upp och plugga tillsammans trots att det inte gäller samma ämne.

En annan sak som är viktigt är att ta reda på vilket material du behöver ha för att kunna fullfölja kursen. Detta får du givetvis reda på när du ansöker eller blir antagen till kursen, men det är ändå bra att ha i åtanke innan. I en skola finns oftast det mesta att tillgå, men när du studerar på distans är det ditt ansvar att du har allt material. Två saker som du alltid behöver är en dator och en internetuppkoppling.

 

CSN bidrag när man studerar på distans på folkhögskola

Du får bidrag och kan ta lån när du studerar på distans, precis på samma sätt som du kan om du studerar på plats. Dock är det många som kombinerar studier på distans med jobb. Det är då viktigt att tänka på att det inte är säkert att du kan få bidrag eller lån om du har en annan inkomst.

Förutom det vanliga bidraget är du även berättigad till ett merkostnadslån. Det är ifall du skulle behöva resa till skolan för att till exempel avlägga ett prov. Du kan ansöka om ett förhöjt lån både för resor till och från skolan samt för övernattningar.